به گزارش شهرآرانیوز؛ بارها شده با مواد غذایی کپک زده در یخچال خانه خود مواجه شدهایم، گاها پیش میآید که برخی مواد غذایی موجود در یخچال را فراموش میکنیم که به مرور زمان لایهای کرک مانند روی آنرا میپوشاند، حتی برخی لزج میشوند، این همان کپک یا قارچ است که موجب از بین رفتن و فاسد شدن مواد غذایی شده است.
کپکها ظاهری مشمئز کننده و چندش آور دارند، همیشه به ما گفتهاند که باید از آنها دوری کنیم، اما در اینجا یک سوال پیش میآید اینکه آیا تمام کپکها ضرر میرسانند؟ کارشناسان معتقدند که جواب این سوال منفی است، نمونه بارز آن پنیر آبی یا بلوچیز فرانسویها است که وجود کپک آنرا خوشمزه و خاص کرده است حتی با سایه روشنی از رنگهای سبز و آبی ظاهری فریبنده و زیبا به آن داده است، در واقع برخی از کپکها هم در صنایع غذایی، دارویی و حتی آنتی بیوتیکها نقش مثبتی دارند، اما مساله این است که باید کپکها را بشناسیم تا بی گدار به آب نزنیم و با خوردن آنها خود را دچار مسمومیت و دردسر نکنیم.
درست است که کپکها در برخی موارد مفید هستند، اما قطعا به خودی خود این فایده را ندارند باید فرآوری شوند و مورد آزمایشهای فراوان قرار بگیرند، اما حرف ما درباره کپک بر روی مواد غذایی است که به صورت روزمره از آنها استفاده میکنیم، در این فرایند کپکها موجب فاسد شدن حجم زیادی از مواد غذایی و تبدیل شدن آنها به ضایعات میشوند، کپکها به مواد غذایی طعم و بافت نامطلوبی میدهند و معمولا به رنگهای سبز، سفید، آبی یا سیاه در نقاط مختلف مواد خوراکی فاسد خودنمایی میکنند مساله مهم این است که وقتی در این موقعیت قرار گرفتیم باید تمام مواد کپک زده را دور بریزم و هیچ قسمتی را نخوریم.
کارشناس اداره آزمایشگاه کنترل غذا و دارو سازمان غذا و دارو با بیان اینکه کپکها نوعی قارچ با ساختار کرکمانند هستند که در شرایط مرطوب و دمای مناسب رشد سریعی دارند، تأکید کرد: حتی اگر قسمتی از ماده غذایی کپک زده باشد، باید تمام آن را دور بریزید.
سوگند کاخکی با اشاره به قابلیت تولید سم برخی کپکها گفت: سموم کپکها با حرارت و شستشو از بین نمیرود و باید از مصرف تمام غذای کپک زده دوری کرد.
وی اظهار کرد: ظاهر شدن کپک به رنگهای سبز، آبی یا سفید روی نان، پنیر، میوهها و سبزیجات نشان از حضور این قارچها دارد، کپک نان از رایجترین انواع کپکهای غذایی است که اغلب با آن مواجه میشویم، علاوه بر این، کپک روی رب، مربا، ترشی، آبغوره، آبلیمو و میوهها نیز در خانهها دیده میشود.
کاخکی ادامه داد: برخی از کپکها قابلیت تولید سم دارند و این سموم حتی با پخت، حرارتدهی یا شستشو از بین نمیروند. این ترکیبات میتوانند مشکلات جدی برای سلامتی از جمله مشکلات گوارشی، حساسیتهای تنفسی، آسیب به کبد و کلیه و حتی سرطان ایجاد کنند.
به گفته کاخکی، مهمترین نکته، دور ریختن کامل مواد غذایی کپکزده است، حتی اگر کپک فقط در بخشی از آن دیده شود، چراکه احتمال پخش سموم در سراسر ماده غذایی وجود دارد.
وی افزود: بهترین راه پیشگیری، نگهداری صحیح مواد غذایی در دما و رطوبت مناسب و رعایت تاریخ انقضا است، همچنین پیش از مصرف، مواد غذایی را بررسی کرده و در صورت مشاهده کپک، از مصرف آن خودداری کنید.
منبع: ایرنا